fond menu menu menu menu menu menu
Dorika
Ujsagcikkek

Rendezvények 2006-ban

    A "Hokival a gyermekekért" elnevezésű jótékonysági akciót a Kantha Dóra Alapítvány a Hurricanes Komárno jégkorongklubbal közösen szervezte meg. A komáromi hokisok, akik csak amatőr szinten játszanak, Horján Tibor vezetésével léptek a jégre. Ellenfelük a közéleti személyiségekből álló VIP Bratislava csapata volt. A sztárvendégek csapatát Jozef Lohyňa vezette, s néhány komáromi sportoló is erősítette ezt a csapatot, mint például Riszdorfer Mihály, Riszdorfer Richárd, Tarr György és Szabó Zoltán. A nézők izgalmas, érdekes mérkőzést láthattak. A végeredmény 1:10 lett, ám a Hurricanes hokisai nem veszítettek, ugyanis az igazi nyertesek a beteg gyermekek voltak. Számukra összesen 11.200 Sk adomány gyűlt össze. A mérkőzés szüneteiben a jelenlévő gyermekek is megmérkőzhettek jégkorongozásban. A miniverseny Pipper Attila, a Jókai Mór Alapiskola diákja nyerte.

    A Civilizációs Betegségekben Szenvendők Szervezete az éves közgyűlésen gyűjtést rendezett a rákbeteg gyermekek megsegítésére. Az így összegyűlt 8.060 Sk-t a Kantha Dóra Alapítványnak ajándékozták.

    Áprilisban a Rákellenes Ligával közösen immár ötödik alkalommal szervezte meg az alapítvány a Nárciszok napját. A Florist Tímea virágüzlet 5000 kis műnárciszt ajándékozott az alapítványnak, melyeket ismét alap- és középiskolások osztogattak Komáromban és környék falvaiban. Ismét felhívták a közvélemény figyelmét a rák elleni harc fontosságára. A nyilvános gyűjtés bevétele 66.110 Sk volt. A legszorgalmasabbak a Nemesócsai Alapiskola, az Eötvös Utcai Alapiskola, a Csicsói Alapiskola, a Selye János Gimnázium, a L. J. Šulek Gymnázium és a Munka Utcai Alapiskola diákjai voltak.

    Júniusban a komáromi Szabadidőközponttal közösen már ötödik alkalommal szerveztük meg gyermeknap alkalmából a "Gyermekek a gyermekekért" elnevezésű szórakoztató műsort. A programban 220 óvodás, alap- és középiskolás diák lépett fel. A műsort az Eötvös Utcai Alapiskola mazsorettjei kezdték, majd utánuk az Eötvös Utcai Óvoda gyermekei léptek színpadra. A legérdekesebb produkciók a közetkezők voltak: a mentális fogyatékkal élők görög tánca, a Šulek Gymnázium, a Munka Utcai Alapiskola, az Eötvös Utcai Alapiskola és a Jókai Mór Alapiskola diákjainak modern táncbemutatója, az ógyallai Rosnička csoport néptáncbemutatója, valamint a Komensky Utcai Alapiskola és a Selye János Gimnázium tanulóinak énekes előadása. Az újgyallai alapiskolások ismét gimnasztikai gyakorlatokkal készültek. A 2006-os gyermeknapi műsort a Farná községből érkező vendégeink tették feledhetetlenné - a Malý Nádas együttes néptáncokat és játékokat adott elő.
    A műsor csúcspontja az volt, amikor az alapítvány képviselői 20.000 Sk értékű pénzadományt adtak át pozsonyi Gyermekkórház mellett működő alapiskola igazgatónőjének. Ebből a pénzből a kórház meg tudta valósítan az arte-terápiával kapcsolatos projektet. Így a kórházban gyógyuló beteg gyermekek megismedhettek az arte-terápia módszereivel, vászonra, üvegre és textíliára festhettek, kipróbálhatták a karkötők és nyakláncok készítését. A program végén a nézők a szereplőkkel együtt közösen elénekeltek két dalt, majd a fellépő gyermekek a színpadról közösen elengedtek 300 léggömböt, amely a rák elleni közös harcot szimbolizálta. A rendezvény során összegyűlt jótékonysági adomány 10.500 Sk volt.

    Kantha Dóra Alapítvány Miroslav Šatan Alapítványával és a NEO szervezettel közösen immár harmadszor szervezte meg a "Sztárok jótékonysági futballmérkőzését", amelyre 2006-ban az aranyosmaróti Vion stadionban került sor. A mérkőzésen Miroslav Šatan csapata és szlovákiai külképviseletek válogatottja játszott egymás ellen. A rendezvény fővédnöke Iveta Radičová, a Szlovák Köztársaság szociális és családügyi miniszterasszonya volt. A miniszterasszony közösen végezte el a kezdőrúgást Serafína Ostrihoňovával, Aranyosmarót polgármesterével. A megjelent mintegy 600 néző izgalmas mérkőzést láthatott, ugyanis pályára lépett Miro Šatan, Peter Bondra és Ibi Maiga is. Šatan csapatában több komáromi híresség is helyet kapott, mint például Szabó Attila, Szabó Zoltán és Pulyka. A meccs végül 8:8-as döntetlennel zárult. A szervező három alapítvány a mérkőzés után összesen 220.000 Sk értékű tárgyi ajándékot adott át a rászoruló beteg gyermekeknek. Az említett összegből Kantha Dóra Alapítvány 100.000 Sk értékű adományt nyújtott át. Így főként a rákbetegséggel kezelt gyermekek lelték örömüket ezen a rendezvényen, ám a nézők sem maradtak feledhetetlen élmények nélkül. A meccs ismét autogramosztással ért véget. A Kantha Dóra Alapítvány bevétele a jótékonysági belépőkből és a tombolákból 7.500 Sk volt.

    December elején a nagymegyeri Városi Önkormányzattal közösen az eltávozott Nagy Gergely szülei jótékonysági estélyt rendeztek. Nagy Gergely négy és fél éven keresztül küzdött a rák ellen. A műsorban fellépett a Bartók Béla Alapiskola énekkara, Derzsi György és Martin Malachovsky, valamint a nagymegyeri Művészeti Alapiskola kamarazenekara. A Kantha Dóra Alapítvány kérése a rendezvényen fellépett Bertók Tibor, komáromi hegedűvirtuóz, és Boros Zsófia gitárművész is. Nagymegyer és a környező falvak polgárai összesen 300.000 Sk-t gyűjtöttek össze jótékonysági célra. A rendezvény csúcspontja az volt, amikor Nagy Ágnes 100.000 Sk értékű szimbolikus csekket adott át a pozsonyi Gyermekklinika igazgatónőjének, ugyanilyen összegű adomány a Plamienok szervezetnek és JUDr. Kantha Máriának, a Kantha Dóra Alapítvány ügyvezetőjének.

    Az alapítvány a pozsonyi Gyermekklinika mellett működő alapiskolával közösen karácsonyi börzét rendezett a pozsonyi kórház előcsarnokában. A helyszínen a tanítónők és önkéntesek kínálták a gyermekek által készített képeslapokat, vázákat, gyertyákat és egyéb dísztárgyakat. A beteg gyermekek ezeket arte-terapia keretein belül készítették. A börze bevétele 24.069 Sk volt.

    Kantha Dóra Alapítvány a komáromi Művészeti Alapiskolával közösen immár ötödik alkalommal rendezte meg a Jótékonysági karácsonyi koncertet. Ezúttal a rendezvény a Városi Művelődési központ nagytermében kerül megrendezésre. A művelődési központ előcsarnokában kiállításra kerültek a rákbeteg gyermekek által készített tárgyak, mint például festett poharak, festett üvegek, polók, nyakláncok, képeslapok és gyertyák. Ezeket a tárgyakat a gyermekek az arte-terápiás projektek köszönhetően készítették. A koncert alatt a nagyteremben jó volt a hangulat, a műsorban ismét a művészeti iskola diákja léptek fel, akik gitáron, furulyán, hegedűn, zongorán és egyéb hangszereken játszottak. Emellett felléptek a művészeti alapiskola táncosai is, akik különféle tánckoreográfiákat adtak elő. Utánuk a tanárok műsorszáma következett. Kantha Dóra Alapítvány a rákbetegséggel kezelt gyermekeknek 100.000 Sk értékű tárgyi és pénzadományt adott át. Emellett a pozsonyi Gyermekklinika számára speciális bioptikus tűket ajándékoztunk 200.000 Sk értékben. A jótékonysági koncert bevételét, azaz 23.000 Sk-t, a gyermekkórház mellett működő alapiskolának ajándékoztuk.
    Az említett adományokon kívül az alapítvány képviselői és Izsa község polgármestere 12.700 Sk értékű adományt adott át Borka Máté szüleinek. Ez a pénzadomány az alapítány és Izsa község közös gyűjtésén jött össze.



    << vissza




slovak

magyar

english

Created by SWINGdesign & KWeb
Webmaster: KWeb